anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Kodlama Eğitimi

Bu gün tüm otomasyon cihazları, tüm robotik cihazlar, belirli işleri yapmaları için kodlanarak üretilmiş ve insanlığın hizmetine sunulmuş teknolojilerdir. Otomobil üretim bandındaki robotlardan, cep telefonunuzdaki yazılımlara kadar bir çok alanda görülen bu sistem belirli bir bilgi birikiminin sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Sanayi devriminden sonra artarak gelişen bilimsel bilgi ve teknolojik gelişmeler sonucunda çok farklı alanlarda çok farklı ihtiyaçların doğmasıyla robotik ve yazılım konusu öne çıkmaya başladı. İlk telefondan televizyonlara, ilk nesil bilgisayarlardan uzay mekiklerine, hayatın içinden aklınıza gelebilecek hemen her alanda kendisini gösteren bir gelişmiş teknoloji uygarlığı başladı. Bu uygarlığın temelini ise kodlama (yazılım geliştirme) oluşturdu.

Kodlama, daha önce de deiğimiz gibi hemen her alanda gerekli ve bir ihtiyaç haline geldi. Bir çok işi makinelere yaptırmanın tek yolu “geleceğin dili” olarak görülen kodlamadan geçmektedir. Bu işe başlamanın yaşı olmasa da şimdiki neslin önceki nesillerden en büyük avantajı teknolojinin içinde doğmuş olmaları ve muazzam bir kaynak olan internet erişimine sahip olmalarıdır. Küçük yaşta kodlama eğitiminin temelini alan geleceğin yetişkinleri, çok farklı alanlarda iş sahibi olabilecek ve yeni teknik ve teknolojiler geliştirebileceklerdir.

Kodlama eğitimi, okul öncesi dönemde, anaokulu / kreş döneminde verilmeye başlanmalıdır. Gelişmiş ülkeleri incelediğimizde, teknoloji alanında lider olan ülkelerin, insanlarına genç yaşta bu eğitimi verdikleri ya da öğrenmelerine imkân sağladığı görülmektedir. Ülkemizde son dönemlerde İlköğretim seviyesinde kodlama eğitimlerinin verilmeye başlandığı gözlemlenmektedir. Her çocuğun yazılımcı olmayacağı su götürmez bir gerçektir. Fakat küçük yaşta yazılım algoritma mantığının öğrenilmesi, hangi mesleği seçerlerse seçsinler, hayatlarında mutlaka başarılı işlere imza atmalarını sağlayacaktır.

Bu yüzden bir an önce miniklerin kodlama eğitimlerine hızla başlanmalı ve devam ettirilmelidir. Bu bir devlet politikası haline gelmeli ve özel girişimlerle de desteklenmelidir.