anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Öğrenme zorluğu çekmek bir zeka sorunu değildir

Öğrenme zorluğu çeken çocukların her hangi ruhsal veya psikolojik sorunları olduğu düşünülür. Ve genellikle ebeveyn çocuğunu okuldan almayı ve ona evde özel eğitim imkanı sağlamayı düşünür.

Peki uzmanlar bu konuda ne düşünüyor?
Çocuk okurken satırları bırakıyor, okuduğu yeri tekrar okur, okuduğu zaman kelimeleri yanlış telaffuz ediyor… Yazı yazması da bir o kadar kötüdür. Kelimeleri hecelere yanlış ayırır. Matematiksel meseleleri çözerken 15 yerine 51 yazıyor.
Saydığımız bu özelliklerin çoğu ya da birkaçı tanıdık geliyor mu? Öncelikle merak etmeyin ve gelin “öğrenme sıkıntısını” birlikte inceleyelim.

Öğrenme zorluğu çocuklarda rastlanan ve nedeni okuldan önceki döneme kadar uzanan bir hastalıktır. Normal gelişim sistemine rağmen çocuklar okumada, matematiksel sorunları çözmede zorluk çekiyorlar.
Öğrenmede zorluk 3 bölümden oluşur:

  • Okuma Zorluğu (disleksi)
  • Matematiksel zorluk (diskalkuli)
  • Yazmakta sorun yaşamak (disgrafi).

Aileler çocukların sürekli olarak derste başarısız oldukları nedeniyle uzmana taleple tanısal sonuçlar elde ediyor. Öğrenmede zorluk çocukların ruhsal ve fiziki sağlıklarında sorun olduğu düşünülüyor. Tedavi olarak ona özel eğitim öneriliyor. Aile, öğretmen ve uzman üçlüsüyle oluşturulan işbirliği onların hem sosyal, hem de duygusal yaşamlarında başarı elde etmesine yardımcı olur.
Öğrenmede zorluk çeken çocuklarda akademik başarısızlık yanısıra sosyal ve duygusal zorluklar da ortaya çıkıyor. Sınıfta, arkadaşlarının içinde okuma, yazma, matematiksel konularda hatalar yapan çocukların öz güven hissi azalır. Bunun sonucunda ders okumayı reddetme, çabuk yorulma, arkadaşlarından uzaklaşmak gibi davranışlar ortaya çıkıyor.

Öğrenme güçlüğü

Tabii ki öğrenme problemi olan çocuklar sadece başarısızlıkları ile ayırt edilmiyorlar. Onlar bir o kadar da üretkendirler ve her şeyle ilgileniyorlar. Bir de görüyorsunuz ki, yeni aldığınız cihazı kullanım kuralları kitabına bakmadan öğrenir, ya da zor çözülebilen matematiksel meseleye vakit kaybetmeden cevap bulurlar.

Öğrenme güçlüğü yaşayn çocuklarla çalışırken dikkat edilmesi gereken konular:
Bu tür çocuklarla çalışanlar onlara uygun dille konuşmalıdırlar, onların zeka ile ilgili sorunu yoktur. Sadece farklı şekilde öğrenirler, öğrenmeleri için uzun zaman ayırmak ve çalışmak gerekir. Bu yüzden onlarla çalışmak için sabırlı ve samimi olmak, onları cesaretlendirmek gerekir.

Öğrenme sorunu yaşayan öğrencilerin sürekli olarak düzenli ortama ihtiyacı var. Bunun için bir liste uygulayın. Ne yapacağını unutan veya bilmeyen çocuklar için bu liste çok faydalı olacaktır. Onların hatırlamaya, uygulamaya ve tekrarlamaya, yönlendirmeye ihtiyacı vardır.
Bu, okumak, dinlenmek zamanın planlanması, aynı zamanda ders çalışmak ve dinlenmek. Dinlenmek için onların zaman ayırmalarına yardımcı olacak, hatırlamaları için onlara ip uçları, kodlar, kafiyeler, gruplandırmalar, hafızasının gelişmesine yardımcı olacak araçlar verin.

Talimatlarınızı, zamanlamanızı basitleştirin. Basit cümleleri kavramak daha kolaydır. Büyük görevleri ufak ve bitirilmesi basit biçime çevirin. Büyük görevler çocukların “Ben bunu bitirmeyi asla beceremem” demelerine neden olur. Oysa bu işi kolaylıkla başarabilir.
Böyle çocuklarla uzman-Aile- öğretmen işbirliği teşkil edilmeli, düzenli toplantılar yapılmalıdır. Sadece sorun olduğu zaman değil, diğer zamanlarda da onlarla görüşmek gerekir. Her zaman çocuğun başarılarını görmek ve övmek mutlaktır. Çocuklar o kadar çok başarısızlık yaşarlar ki, emin olun ki, sizin vereceğiniz her hoş cevaba ihtiyaçları var.

Derleme