cocuk ve internet kullanımı yararlar zararları nasıl olmalı

İnternet bağlantılarının, online oyunların artması ve medya alanlarının genişlemesi ailelerin bu konudaki sorularını, çocukların karşılaşabilecekleri sorunları gittikçe arttırmıştır.

İnternet  iyi bir şekilde kullanıldığında yararlıdır. Gelişen teknoloji  özellikle eğitim için mükemmel bir fırsattır, koca bir kütüphaneyi internet sayesinde odanıza getirebilirsiniz.  Ancak bunun yanı sıra kötü, faydasız bir şekilde kullanıldığında bir çok tehlikeyi de içinde barındırmaktadır.

Çocuğun bir internet ortamındaki herhangi bir olaydan etkilenmesi çocuğun yaşına, gelişim dönemine, özelliklerine, sosyal çevresine, aile ile olan ilişkisine ve kullanma süresine bağlı olarak değişir. Çocuğun internetten etkilendiği durumları hem fiziksel hem de psikososyal olarak incelemek gerekir.

Fiziksel olarak çocuklara zararları vardır. En önemlisi herhangi bir internet ortamında (bilgisayar, tablet, telefon, televizyon) hep aynı pozisyonda durmak postür bozukluklarına, hareketsizlik ve devamlı atıştırmak nedeniyle obeziteye, yağ dokusunda artışa, metabolik bozukluklara neden olabilir. Nöbet riskini arttırabilir ve çeşitli göz problemlerine de neden olabilir.

Psikososyal etkilere baktığımızda okul performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Sosyal izolasyon, kendi yaşıtlarıyla olan aktivitelerden kopma, kendi içine kapanma ve bununla birlikte gelen depresyon, benlik saygısında azalma, agresyon ve dikkat süresinin azalması gibi problemler görülebilir. Anne ve babayla, çevresiyle ilişkileri olumsuz etkilenebilir

Dil ve konuşma becerilerinde gerilik meydana gelebilir, seslenildiğinde tepkisiz kalabilir, dikkat eksikliği ve öfke kontrolü sorunu ortaya çıkabilir.

Kontrollü İnternet Kullanımı Önemli

Çocukların internette geçirdiği zamanı denetlemek gerekir. Bir anlaşma yapmak ve bu anlaşmanın dışına çıkıldığı zaman yaptırımları konuşmak ve konuşulduğu gibi uygulamak gerekir.

İlk 3 yaşta çocukların internette oyun oynamaları, çizgi film izlemeleri önerilmez.

3 yaşından sonra okul dönemine kadar 45 dk. ailelerin denetiminde çizgi film izleyebilirler.

İlkokul dönemindeki çocuklarda internet kullanımı ailelerin kontrolü dahilinde 1 saat kadar olmalıdır.

Ailelerin çocuklara ait bir tablet/telefon/bilgisayar olmayacağını bunların ortak kullanım alanında bulunmasının ve denetlenmesinin çok önemli olduğunu bilmeleri gerekir.

Eğer çocuğu denetimsiz bırakırsanız, internet alanında kontrol edemezseniz o zaman çok iyi kullanıldığında gelişme yapabilecek, ilerleme getirebilecek teknolojinin kötü sonuçlarıyla yüz yüze kalmış olursunuz.

Çocuğum İnternet Bağımlısı Mı?

Son zamanlarda aileler sıklıkla çocuklarının internet bağımlısı olduğundan şikayet etmektedir.

Bağımlılık diyebilmek için;

  1. Çocuğun interneti bulamadığı zaman ciddi bir yoksunluk çekmesi gerekir.
  2. Çocuğun internette geçirdiği zamanı giderek arttırması gerekir.

Bu nedenle her internet/tablet/telefon/televizyon kullanan çocuğa bağımlı demek doğru değildir. Çünkü çoğu bağımlılıktan daha çok, kötüye kullanım şeklinde ortaya çıkmaktadır.

O nedenle çocuğun internet dışındaki sorumluluklarını yerine getirip getirmemesi, sosyal aktivitelere katılıp katılmaması, internette ne kadar vakit geçirdiği ve internette vakit geçirmek için sorumluluklarını, sosyal aktivitelerini ne kadar kısıtladığı gibi tüm faktörleri değerlendirip ondan sonra bağımlı ya da bağımlı değil şeklinde karar vermek gerekir.

Eğer bütün bunları değerlendirdikten sonra bağımlı olduğunu düşünüyorsanız o zaman bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Neler Olursa Bağımlılıktan Şüphelenebilirsiniz?

  1. Çocuğun sosyal aktiviteleri, aile ilişkileri gittikçe azalıyorsa,
  2. İnternet kullanım süresi gittikçe artıyorsa,
  3. Kullanamadığı zamanlarda huzursuzluk, agresyon, boşluk hissi vb. yoksunluk belirtileri gösteriyorsa,
  4. Dersleri gittikçe bozulmaya başladıysa,
  5. Kullanım süresi ile ilgili yalan söylemeye başladıysa,

O zaman şüphelenmek ve bir uzmandan yardım almak gerekir.

İnternet Bağımlılığını Nasıl Engelleyebilirsiniz?

  1. Ebeveynler ilk önce kendileri teknolojik cihazları doğru kullanmalı ve örnek olmalıdır. Teknoloji cihazlarının doğru kullanımı çocuklara da mutlaka öğretilmeli.
  2. Bilgisayar/tablet/televizyon gibi teknolojik aletler mutlaka ortak alanda tutulmalı.
  3. İnternette para harcama konusunda çok dikkatli olunmalı ve mutlaka denetlenmeli.
  4. 15 yaş altı çocukların mesajlarına ulaşım hakkı edinilmeli, kullandığı internet içerikleri arada kontrol edilmeli.
  5. Bütün sosyal medya mecralarında küçük çocuklar için hesap açmak yasaktır. Ailelerin bu konuda dikkat etmesi ve çocuklarının gerekli yaşa ulaşana kadar hesap açmamak konusunda net olması gerekir.
  6. Yemek sırasında, uykudan önce teknolojik aletler kullanılmamalı ve uyuduğu oda dışarısında bırakılmalıdır.
  7. Aile üyeleriyle birlikte teknolojik aletler içermeyen etkinlikler düzenlenmeli. Konuşmak, şarkı söylemek, kitap okumak, spor yapmak gibi.
  8. Çocuk bir hobi edinmeli ve aileler de bu konuda teşvik edici olmalıdır.

Altta, çocuklarınızın girmesini istemediğiniz siteleri modemden nasıl engelleyebilirsiniz videosunu da izleyebilirsiniz.

Kuralları çocuğa interneti sunduktan sonra uygulamak, yasaklamak çok zordur. O nedenle en baştan kullanım izni verirken nasıl kullanacağı ve kullanım süresi konusunda anlaşma yapmak sorunu baştan çözmek gerekir.

 

OYUN TERAPİSTİ

MELEK NUR ÜNSAL