anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

El Ayak Ağız Hastalığı

Bir çok anne baba, çocuğunun ateşlenmesiyle birlikte kendilerini hastanede bulmuştur.  Fakat bu sadece ateş ile ilgili değil de başka bir sebepten dolayı da meydana gelebilir. Doktorun söylediklerini duyan anne-baba hiç duymadıkları bir hastalıkla karşı karşıya olduklarını anlar. 10 yaş altında görülen hastalık, el ayak ağız hastalığı olarak adlandırılan coxsacki virüsünün yol açtığı bir hastalıktır. Ciltte suçiçeği benzeri su toplama, kızarıklıklar, ateş, ağızda aft ile çocuğun neredeyse tüm vücudunu sarabilir.

Vücutta kırgınlık, halsizlik, kulak ve boğaz ağrısı görülebilen ve hastalıkta İlerleyen zamanda vücutta döküntü ve içi su dolu suçiçeği benzeri kabarcıklar dirseklerde, ağız kenarında, kasıklarda, diz arkasında, kalçada görülebilmektedir.

Bulaşıcı mıdır?

Bu hastalık yaz mevsiminde ve sonbaharda salgına dönüşebilir. Grip ile karıştırıldığı için yanlış teşhis konulabilmektedir. Tükürük, dışkı, temas ve solunum yoluyla bulaştığı için bulaşıcıdır. Ya mevsiminde enfekte olan havuz suları büyük risk taşımaktadır. Çocukların el yıkama alışkanlığı kazanması konusunda ailelere önemli görevler düşmektedir.


Tedavi

Bu hastalığın tedavisi, aşısı, ilacı yoktur. Hastalık yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde kendiliğinden geçiyor. Kırmızı, içi su dolu kabarcıklar sönerek küçük lekeler bırakmaktadır. Fakat bu lekeler de zamanla kaybolmaktadır. Doktor, çocuğun, hastalığı daha rahat atlatabilmesi için, losyonlar, krem, spray verebilir.

Nasıl beslenmeli?

Çorba ve ağızdaki yaraları azdırmayacak türden gıdalar tüketilebilir. Bol su tüketilmelidir. (Yoğurt, çorba…) Ortam sık sık havalandırılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kirli eller ağıza ve yüze sürülmemelidir. Hastaya temastan kaçınılmalıdır. Anaokulu ve kreş ortamı dezenfekte edilmeli, hijyen için gerekli özen gösterilmeli ve tedbirler alınmalıdır.