anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Çocuk ve Sorumluluk

Küçük dediğimiz ve zamanımızın çoğunu alan gündelik işlerin bazılarını çocuklarınızla paylaşmanız, onlarda sorumluluk bilinci geliştirirken sizin de iş yükünüz hafifler. Böylece çocuklarınıza ayırabileceğinizi daha fazla vaktiniz kalmış olur.

Çocuklarda sorumluluk nasıl gelişir?

Z kuşağı şanslı mı? Yoksa onların almaları gereken sorumluluğu da aileleri yüklendiğinden, boş vakitlerinin çoğunu televizyon ve telefon karşısında geçiriyor olmalarından dolayı ev, okul ve arkadaş ortamlarına uyum sağlamakta zorlandıkları için mutsuzlar mı?

Koruyucu ebeveyn, helikopter ebeveyn, kar temizleyen ebeveyn bunların adına ne derseniz deyin çocuğunuzun kölesi olmak sizi yorduğu gibi çocuklarınızın sorumluluk bilincini geliştirmesi önündeki engelleri daha da artırmış oluyor.

İş hayatında, evlilik hayatında, sosyal hayat içinde mutlu olmanın yolu, sorumluluklarını bilmekten geçiyor. Sorumluluk bilinci, çocuklara, ebeveynleri tarafından yaşlarına uygun olarak verilen sorumluluklarla kazandırılır.

Çocuğa kendi ayakkabısını giyme alışkanlığı küçük yaşta verildiği gibi, oyuncaklarıyla oynadıktan sonra da onları toplama alışkanlığı edinmelerini de erken yaşlarda kazandırabilirsiniz.

Yoksa, bir yere giderken siz kendi ayakkabınızı giyerken çocuğunuz oturur vaziyette sizin onun ayakkabısını da giydirmenizi bekleyecektir.

Sorumluluk Bilincini Kazandırmada Anaokulların Etkisi

Anaokulu bu konularda ailelere yol göstericidir. Anaokullarında, çocukların panduflarını kendilerinin giymesi gibi oyuncaklarla oynadıktan sonra oyuncakları kutularına toplayıp koyma görevi de çocuklara ait.

Çocuğun kendi çantasını dolaba koyma, montunu asma görevi vb. görevler anaokullarında çocuklara aşılanırken, öğretmenlerin de bu yükü hafifler ve çocuklarla daha fazla zaman geçirme olanağına sahip olurlar.

Sorumluluk bilinci kazanmayan çocuğun özgüveni gelişmez. Sorumluluk bilincinin gelişmesinin özgüven üzerinde nasıl etkisi olabilir diye düşünebilirsiniz; yeterlilik duygusu çocuğa özgüven duygusu verir, kimseye muhtaç olmadan işlerini hallediyor olması, çocuğa yeterlilik duygusuyla beraber mutluluk da verir.

Çöpü dışarıya çıkartmanın sorumluluk duygusuna katkısı var

Meşgul ebeveynler olarak çocuklarınıza “çöpü dışarıya çıkartması” gibi basit birtakım işler vererek onların size yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu görev ile ona bir sorumluluk vermiş olursunuz.

Sorumluluk duygusu size ve çocuğunuza ne kazandırır?

Çocuklarınız size yardım ettiklerinde; çocuklarınız ve sizin açınızdan ne gibi değişiklikler olur;

• Kendinize ayıracağınız daha fazla zamanınız kalır.  

• Çocuğunuzun becerileri ve yetenekleri gelişir.

• Evdeki işi yetiştirme telaşından doğan stresiniz azalır.

• Çocuğunuzu daha iyi tanıma fırsatı bulursunuz. Neleri iyi yapıyor ya da yapamıyor tespit edebilirsiniz.

• Çocuklarınıza bütün gün senin arkanı toplamaktan yoruldum, deme mecburiyetinden kurtulursunuz. Çünkü; çocuklarınız kendi işlerini yaparken sizin onlar için şimdiye kadar neler yaptığınızı zaten anlayacaklardır.

• Aile ilişkileriniz daha da güçlenecektir.

Anaokulları Sorumluluk Bilinci Kazandırırken Çocukta Neler Gelişir?

• Oyun oynadıktan sonra oyuncaklarını toplayan çocuklar oyuncakları kategorilerine göre düzenlemeyi öğrenir.

• Oyuncak kutularını kaldırırken yerçekimini öğrenir.

• Okuldaki etkinlikten sonra öğretmenle beraber masayı toplama, temizleme, toz ve tanecik kavramını öğrenmesini sağlar.

• Kitapları kalınlıklarına göre ayırma simetri kazandırır.

• Yere düşen hamuru, dökülen kumları temizleme fizik ve kimya bilincini kazandırır.

• Bahçeden ve çevreden çöpleri toplama çocuğa temel ekoloji ve türlere göre ayırmayı öğretir.

• Yemekhanede kendi tabağına yemeğini alma, çocuğa kas gelişimini, uzamsal kavramları, ne kadar ile doyduğunu anlama farkındalığı kazandırır.

Psikolog Özlem TURAN