anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Çocuklarda Depresyon

Çocuklarda görülen depresyon erişkinlere oranla daha ağır geçer. Yapılan araştırmalar çocuklardaki depresyonun temel sebebinin “suçluluk” hissinin olduğunu gösteriyor. Çocukların hayatına kötü etki edebilecek her türlü olay onlar için depresyon riski taşıyor. Bunlara boşanma, ölüm, hastalık, ağır maddi durum vb. örnek gösterilebilir.

Özgüven eksikliği

Çocukların depresyona girmesinde ailenin etkisi büyüktür. Aile içi tartışmalar çocuklarda depresyon riskini artıran önemli nedenlerden biridir. Ebeveynlerinden birinin depresyonda olan çocuklarda bu risk daha fazladır. Okulda yaşanan başarısızlıklar da depresyonu etkiliyor. Kendine güveni az olan, kendini beğenmeyen, çeşitli becerilere sahip olmadığını düşünen çocuklarda da bu risk mevcuttur.

Okul döneminde depresyon

Öğrenci çocuklarda depresyonun özellikleri farklıdır. Çocukların sosyal etkinliğinin düşmesi, rahatsız davranışları ve bu gibi diğer özellikleri depresyonda olduğuna işaret ediyor. Depresyonda olan çocukların bazıları sorunlarını ailesi ile paylaşır, bazıları ise içlerine kapanırlar.

Ergenlik dönemi

Bu dönemde olan depresyon, yetişkin insanlarda olan depresyona benzer. Depresyonda olan kişinin dış görünümünde değişiklikler oluşmaya başlar. Dışarıdan üzgün, bakımsız, durgun hali dikkat çeker. Kişinin sosyal etkinliği zayıflar, görüşmeleri yavaşlar. Hatta ağır durumlarda genellikle konuşmaz. Sık sık ağlama, hevessizlik, hiçbir şeyden zevk alamamak, sık sinirlenmek ve diğer özellikler kendini gösterir.

 

Derleme