anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Yeni Doğan Kardeş Kıskançlığı

İlk çocuk doğduğunda anne baba ona odaklanır ve çocuğu sevgiyle kucaklayarak onun isteklerini yerine getirmeye başlar. Ancak ailede ikinci veya üçüncü çocuk olduğunda, ebeveynler onlarla ilişkilerini düzgün bir şekilde yönetmekte zorluklarla karşılaşırlar. Büyük kardeşlerin küçük kardeşin hayatında ebeveynle birlikte nasıl bir rol oynayabileceğini birlikte görelim.Bunu bir örnek aile ile inceleyelim;

“Ailemizin üçüncü çocuğu olan oğlumun iki ablası var. Kişisel deneyimlerime dayanarak, aslında, biz yetişkinlerin, ihmalimiz nedeniyle çocuklar arasında çoğu zaman ayrımcılığa ve kardeş kıskançlığına sebep olduğunu söyleyebiliriz. Ailedeki daha büyük çocukların, küçük çocuğun gelişimini olumlu yönde etkilemesi için ebeveynin önceden temel oluşturması gerekir.

Kardeş Kıskançlığı

Her şeyden önce, büyük çocukları hamilelik sırasında meydana gelen değişikliklere psikolojik olarak hazırlamak önemlidir. Bebek eve geldikten sonra daha büyük çocuklara olan ilgiyi azaltmak yerine, onu artırmak gerekir. Daha anlayışlı bir yaşta oldukları için, ebeveynlerinin dikkatini tamamen küçük bir çocuğa aktarmak onlar için acı verici olabilir. Bu gerçek, kıskançlığın neden olduğu tatsız anlara yol açar.

Bu nedenle, ebeveyn her zaman daha büyük çocukların ailedeki rolünü ve desteğini vurgulamalıdır. Çocukların ailenin büyüdüğünü ve sorumluluklarının arttığını hissetmesi gerekir. Ebeveynlerin, çocukların küçük kardeşlerine sevgi ve coşku gösterebilecekleri bir ortam yaratmaları gerekir. Ebeveynler genellikle büyük çocuğa sorumluluk yükler. “Bunu yapmak zorundasın, çünkü erkek kardeşin senden daha küçük,”Sessizce konuş, kız kardeşin uyuyor,” … gibi.

Kardeş Psikolojisi

Günlük hayatımızda sıklıkla bu tür kardeş kıskançlığı durumlarıyla karşılaşıyoruz. Daha büyük çocuklar bu sözleri duymaktan bıkıyor. Aslında, büyük çocuklar küçük kardeşler için yaşayan bir örnek ve iletişim kaynağıdır. Küçük bir çocuk, büyük kardeşlerinin eylemlerini, davranışlarını ve ilgi alanlarını gözlemler, onlardan öğrenir ve yetişkinler arasında önemli hisseder. Büyük kardeşi olan bir çocuk çok şanslıdır. Çünkü ebeveynler çocuklarıyla her zaman vakit geçiremiyorlar.Ev işi yapan veya çalışan bir ebeveynin zamanı kısıtlı. Bu rolde kardeşler olduğunda, çocukların ruh hali olumlu yönde yüksek olur ve çocuk da sosyalleşir. Bir aile büyüdüğünde, küçük bir çocuk için birçok yaşam tecrübesi durumu vardır. Örneğin, yetişkinlerin arkadaşları ile ilişkileri, gittikleri yerler, dersler, sohbetler ve hatta tartışmalar bu kadar küçük bir çocuk için bir öğrenme kaynağıdır.

Yetişkin Kardeş Kıskançlığı

Ailede daha büyük çocuklar herhangi bir spor veya sanatla meşgul oluyorsa, küçük çocuğun bakış açısı da de zenginleşir. Çocuk aktif hale gelir ve çeşitli aktivitelerle tanışır. Açık havada yürüyüşler ve oyunlar çok olumludur. Küçük çocuklar büyük kardeşlerine güvenir ve onlar gibi olmak isterler.

Çocuklarla ilişkilerde arkadaşlık çok önemlidir. Arkadaşlık ve arkadaşlık sırasında herhangi bir faaliyette çocuk dünyayı kardeşleriyle birlikte algılar. Birlikte film izlemek, yemek yemek, alışveriş yapmak ve oyun oynamak çocukların ilişkilerini güçlendirir. Ebeveynler genellikle çocuklarının tartışması konusunda endişelenir. İnanın, bu kadar küçük çatışmalar, gelecekte farklı durumlarda nasıl davranacaklarını öğrenmeleri ve bir çıkış yolu bulmaları için bir okul gibidir.

Çocuklarda Kıskançlık

Dolayısıyla çocuklar arasında sağlıklı bir ilişki anne babaya bağlıdır. Ebeveynler her zaman çocuklarının kendilerini özgürce ifade etmeleri, birbirlerini destekleyici olmaları ve birbirleriyle iletişim kurmalarını teşvik etmeleri için bir ortam yaratmalıdır.

Ailede büyük kardeşler varsa, onlarla belirli aile gelişmeleri tartışılmalı ve onların görüşleri dikkate alınmalıdır. Çocuklar, ebeveynlerinin yaklaşımı olumlu ve çocuk merkezli olduğunda daha kibar ve anlayışlı hale gelirler.