anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo
Sokaklarda oyun oynayarak büyüyen neslin, çocuklarının dört duvar arasında büyüdüğü bir dönem içerisinde yaşamaktayız. Çocukken oynadığımız sokak oyunlarının o zamanlarda farkında olmasak da sosyal yanımızı geliştirdiği, hayal gücümüzü geliştirdiği, ince-kaba motor gelişimimize faydaları olduğunu şimdi kendi çocuklarımızı yetiştirirken daha iyi anlamaktayız.

ŞEHİRDE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR NEDEN DÖRT DUVAR ARASINDA BÜYÜYOR?

Şehir hayatındaki beton yapının artışı ve trafikteki yoğunluk çocukların sokaklarda zarara uğraması gibi nedenlerden dolayı çocuklarımızı sokak ortamlarından uzak tutmaktayız. Şehir hayatında dört duvar arasında büyüyen çocukların kısıtlı bir alan içindeki hareketsizliklerinin çocukların fiziksel gelişimini kısıtlamanın yanında çocuğunuzun duygusal sosyal gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir.

SOKAK OYUNLARININ YERİNİ NELER ALDI?

Onları açık hava oyunlarından mahrum etmemizin vicdani duygusunu bastırmak için yapay oyuncaklar alarak telafi etmeye çalışmak ne kadar doğru?; Maddi amaç içeren bu oyuncakların, çocuklarımızın hayal dünyasını geliştirmede yetersiz olmasının yanında, çocuğun ihtiyacı olmadığı halde sürekli alınan bu oyuncakların çocukları doyumsuzlaştırdığı da diğer bir olumsuz etkendir. Bu yapay oyuncaklar hiç mi alınmamalı? Elbette hayır. Çocuk gelişimine katkı sağlayabilecek oyuncak seçimlerine dikkat ederek oyuncak alımı çok fazla olmadığı sürece katkıları da yok değil.

Teknolojinin artış göstermesiyle telefon ve tablet kullanımının çocukları bunlara bağımlı hale getirerek çocuğu sokak etkinliklerinden alıkoyduğu bilenen diğer sebeplerdendir.

DOĞADAN MAHRUM KALAN ÇOCUKLARDAKİ OLUMSUZ GELİŞMELER NELERDİR?

Şehir hayatının getirdiği tehlikeler göz önünde bulundurulduğunda peki çocuklarımız için neler yapmalıyız. Öncelikle, çocuğunuza alacağınız bu yapay oyuncakların yerine onların sizinle açık havada vakit geçirmesinin daha kıymetli olduğunu bilmenizde fayda var. Çocuklarınızın sağlıklı büyümesi için açık havadaki hareketliliğe, açık havaya, güneşe ihtiyaçları vardır.

Çocukların açık havadaki hareketlilikten mahrum kalmaları onların bedensel gelişimini olumsuz yönde etkilediği gibi bazı olumsuz davranış problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak; yemek yeme bozuklukları, aşırı hareketlilik, uyku bozuklukları, vaktinde yatmaya direnç gösterme, agresif davranışlar, alınganlık, içe kapanıklık gibi sayılabilecek bazı olumsuz davranışlardır.

DOĞANIN ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI

Doğada özgürce hareket eden çocukların ince-kaba motorlarının daha iyi geliştikleri gözlenmektedir. Diğer çocuklarla açık havada oynanan oyunların ilişki kurma ve sürdürmeleri sosyal gelişimlerine katkı sağladığı ve dil gelişimlerini de artırdığı görülmektedir..

Koşma, zıplama, tırmanma gibi hareketlilik içeren davranışların doğada gerçekleştirilmesi çocukların bedensel gelişimine katkı sağladığı gibi çocuğun özgüven gelişimine de katkı sağlamaktadır ve vücudun D vitamini ihtiyacını sağladığı gibi çocukların oksijen ihtiyacını doya doya almaları sayılabilecek diğer faydalardandır.

ÇOCUĞUNUZ İÇİN DOĞADA YER BULUN

Çocuklarınızı, trafiğin yoğun olduğu, çocuk istismarlarının gündemde olduğu bu şartlarda nasıl sokağa çıkaracaksınız?

Neler yapabilirsiniz?;

a) Çocuklarınızla birlikte vakit geçirebileceğiniz yakınlardaki park alanlarını, deniz kenarlarını araştırın.

b) Evdeki  televizyonu, tableti, telefonu bırakıp dışarı çıkmayı istemeyen çocuğunuzu motive edip dışarı çıkartın.

c) Çocuğunuz için bir doğa keşif çantası hazırlayın. İçinde; büyüteç, kazı aletleri (çocuklar için olanlar ), toplanacak yaprak, ağaç dalı parçalarını koyacağınız poşet, gördüğünüz ilginç nesneleri çekmek için fotoğraf makinesi, bulduklarınızı not edeceğiniz bir defter ( okuma yazma bilmeyen çocuklar için siz not alabilirsiniz).

d) Çevrenizdeki kuşları ağaçları anlatan bir kitap satın alabilirsiniz.

e) Doğada dolaşırken çocuğunuzu ağaçları, bitkileri, böcekleri incelemesi noktasında cesaretlendirin.

f) Bulduğunuz yaprakların, hangi ağaçlara ait olduğunu bulma etkinlikleri yapabilirsiniz.

g) Topladığınız kozalaklardan, yapraklardan bir etkinlik yapabilirsiniz (kozalak boyama, yapraklardan çerçeve süsleme gibi).

UNUTMAYIN

Çocuğunuzun, açık havada oynadıkları hareketli oyunlar sayesinde çevrelerini, doğayı, dünyayı keşfetme heveslerinin arttığı gözlenmektedir. Onların, merak etme, keşfetme yönünü artırmak istiyorsanız; İlkbaharın sımsıcak etkisini gösterdiği bugünleri fırsata çevirerek yeterince doğada vakit geçirmesini sağlayın.

Unutmayın ki doğada vakit geçiren çocuklar daha mutlu olmaktadır ve daha az hastalanmaktadır.

Çocuğunuzun açık havada doyasıya koşup oynayarak stres atması dileğiyle.

 

Psk. Özlem TURAN