anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo
Çocuklar öğrenmek için her zaman işleyen hafızayı kullanırlar. Çok adımlı talimatları takip etmek veya kafanızdaki bir matematik problemini çözmek gibi şeyler için gereklidir. Günlük yaşamda basit stratejiler geliştirerek çocuğunuzun işleyen hafızasını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

1. Görselleştirme becerileri üzerinde çalışın.

Çocukları, okuduklarını veya duyduklarını akıllarında bir resim oluşturmaya teşvik edin. Örneğin, çocuğunuzdan beş kişilik masa hazırlamasını istediğinizi varsayalım. Çocuğunuzun masanın nasıl görünmesi gerektiğini hayal etmesini sağlayın ve sonra onu çizdirin. Çocuklar görselleştirmede daha iyi hale geldikçe, resmi çizmek yerine tanımlayabilirler.

2. Çocuğunuzun size öğretmesini sağlayın.

Bir şeyin nasıl yapılacağını açıklayabilmek, bilgiyi anlamlandırmayı ve zihinsel olarak dosyalamayı içerir. Belki çocuğunuz basketbol topu sürmek gibi bir beceri öğreniyordur. Çocuğunuzdan size bu beceriyi öğretmesini isteyin. Öğretmenler, sınıfta öğrencileri eşleştirerek benzer bir şey yapar. Bu, çağrılmayı beklemek yerine bilgilerle hemen çalışmaya başlamalarını sağlar.

3. Görsel hafıza kullanan oyunları deneyin.

Klasik Konsantrasyon (veya Hafıza) oyunu gibi çocukların görsel hafıza üzerinde çalışmasına yardımcı olabilecek birçok eşleştirme oyunu vardır. Araç plakaları da çok eğlenceli olabilir. Bir plakadaki harfleri ve sayıları sırayla okuyup sonra onları geriye doğru söyleyin.

4. Kartları oynayın.

Crazy Eights, Uno, Go Fish ve War gibi basit kart oyunları çalışma belleğini iki şekilde geliştirebilir. Çocuklar oyunun kurallarını göz önünde bulundurmalıdır. Ayrıca, sahip oldukları kartları ve diğer insanların hangilerini oynadığını da hatırlamaları gerekir.

5. Aktif okumayı teşvik edin.

Vurgulayıcıların ve yapışkan notların bu kadar popüler olmasının bir nedeni var: Notları not almak ve metnin altını çizmek veya vurgulamak, çocukların bu konudaki soruları yanıtlayacak kadar uzun süre bilgiyi akıllarında tutmalarına yardımcı olabilir. Yüksek sesle konuşmak ve okuma materyali hakkında sorular sormak da işleyen belleğe yardımcı olabilir. Bunun gibi aktif okuma stratejileri, uzun süreli anılar oluşturmaya da yardımcı olabilir.

6. Bilgileri daha küçük parçalara bölün.

Telefon numaralarının ve sosyal güvenlik numaralarının neden içinde tire olduğunu hiç merak ettiniz mi? Çünkü birkaç küçük sayı grubunu hatırlamak, uzun bir sayı dizisini hatırlamaktan daha kolaydır. Çocuğunuza çok adımlı talimatlar vermeniz gerektiğinde bunu aklınızda bulundurun. Bunları yazın veya birer birer verin. Yazma görevlerini daha küçük parçalara bölmeye yardımcı olması için grafik düzenleyicileri de kullanabilirsiniz .

7. Çoklu duyusal hale getirin.

Bilgiyi işlemek için birden fazla duyu kullanmak, çalışan belleğe ve uzun süreli belleğe yardımcı olabilir. Çocuğunuzun bakabilmesi için görevleri yazın. Bunları yüksek sesle söyleyin, böylece çocuğunuz onları duyabilir. Çocuğunuzun tamamlaması gereken aile işlerini tartışırken evde yürüyün. Çoklu duyusal stratejiler kullanmak , çocukların bilgiyi kullanmaları için yeterince uzun süre akıllarında tutmalarına yardımcı olabilir.

8. Bağlantı kurmaya yardımcı olun.

Çocuğunuzun farklı ayrıntıları birbirine bağlayan ve onları daha akılda kalıcı kılan dernekler kurmasına yardımcı olun. Bunun bir yolu, eğlenceli anımsatıcılarla çocuğunuzun ilgisini çekmektir. Bilgiyi birbirine bağlamanın yollarını bulmak, uzun süre biçimlendirmeye ve almaya yardımcı olur.  Aynı zamanda yeni ve eski anıları tutmak ve karşılaştırmak için kullandığımız işleyen hafızaya da yardımcı olur.