anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Koruyucu Kollayıcı Tutum

Ülkemizde geleneksel aile tiplerinde görülen aşırı koruyucu ve kollayıcı tutum, malesef disiplin olarak en sık kullanılan yöntemdir.

Aşırı ilgi tutum ve davranışı içerisindeki anne baba çocuğu adeta alın kafeste yetiştirmeye çalışırlar. Çocuk hakkındaki tüm kararları, doğruyu, yanlışı, sorumluluğu anne baba yerine getirir. Çocuğuna kendisinden başka birinin daha iyi bakamayacağını, onun hakkında kendisinden daha iyi başka birinin karar veremeyeceğini düşünen ebeveynler bu yanlışa sık sık düşmektedirler.

Aşırı ilgiden dolayı tüm ihtiyaçlarını annesinin ve babasının gördüğü çocuklar ise bağımlı olmakta kendi başlarına yapabilecekleri işleri bile yapamamaktadırlar. Çocukta özgüven duygusunun kaybolmasına yol açan bu tutum sonucunda çocuk sadece anne baba bağımlısı olur ve başka hiç kimseye güvenemez hale gelir. Çocuklarıyla ilgilenmenin her anne babanın görevi olduğu bir gerçek  ama aşırı ilgi çocukta bu tür olumsuz davranışlara ve kişilik gelişiminin tamamlanamamasına neden olmaktadır.

Amaç onlar adına düşünmek veya onlar adına karar almak olmamalıdır. Ona da söz hakkı tanımak, seçim yapmasına yardımcı olmak, kendi işini görebilmesini desteklemek olmalıdır.

Aşırı ilgi ile büyüyen çocuk narsist olur. Yani kendisinin diğer insanlardan daha özel, daha kıymetli olduğunu düşünür ve diğer insanlara sıradan insan muamelesi yapar. Her davranış kararında olmalıdır. Bırakın çocuğunuz bazı kendi seçimlerini kendi yapsın. Bir şeyleri kendisi becerebilsin ve öz güven kazansın. İnsanlarla daha iyi iletişim kurabilmesinin yolu sosyalleşebilmesidir.

Aşırı ilgi sonucu narsistleşen çocuk sosyalleşemez, bireylerle sağlıklı iletişim kuramaz. Çocuğa sorumluluklar vererek, seçimler yaptırarak onun bir şeyler başarmasına yardımcı olabilir ve öz güvenini kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse:

  • Çocuğunuza aşırı ilgiden kaçının
  • Tamamen de ilgisiz bırakmayın
  • Kendi seçimlerini yapmasına izin verin
  • Kendi işlerini yapmasına yardımcı olun
  • Başarıyı motive edici cümleler kullanın
  • Aşağılamayın, küçük düşürmeyin
  • Ona hint kumaşı muamelesi yapmayın

Çocuğunuz Tatlı Çocuklar Anaokulu‘na gidiyorsa bu makalede geçen tüm olumlu kişilik gelişimi davranışları tüm çocuklar için dikkate alınmakta ve sergilenmektedir.

 

Derleme