anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

 Çocuklar için mi ebeveynler için mi?

Çocuklarımız… Anaokulu döneminden itibaren yetişkinlerin sevgi gösterme konusunda kendilerini tatmin ettikleri fakat hiç bir şekilde istek ve arzuları neredeyse kâle alınmadığı çocuklarımız…

Eğitim hayatı… Her şey sadece sanki ebeveynleri için hazırlanmıştır. Görseller, süslemeler, renkler… Kızlara pembe, erkeklere mavi. Daha çocukluk döneminde kalıplara sokulmaya başlayan çocuklarımız… Onlara hiç sorulmamıştır “güzel nedir?”, “ne güzeldir?” Sadece onlar hakkında güzel olana, sevimli olana karar verilmiştir sanki.  Kitapları… rengarenktir, iri gözlü dev cüsseli, kanatlı, uçan karakterleri sanki onların hayal dünyasından çıkmış gibi gösterilir. Filmleri… onlara sorularak, ya da fikirleri alınarak yapıldığını mı düşünüyoruz? Çocuklar için yapıyoruz, ya da yaptığımızı düşünüyoruz. Ama sadece kendi hayal dünyamızın ürünlerini onlara sunuyoruz.

İyi de çocuklar bu tür çalışmaları yapacak veya fikir üretebilecek yaşta değil diyebilirsiniz. Fakat fikir üretmek için onları teşvik ediyor muyuz? Kendine güvenen, özgür çocuklar, kendini ifade edebilir. Bunun için onları dinlemeli, fikirlerine önem vermeliyiz. Yetişkinlere saçma gelebilecek bir çok şey, onların hayal dünyasında farklı bir yere sahiptir. Bizler “olması gerektiği” gibi hareket edip düşünürken, çocuklar hiç bir kalıba bağlı olmaksızın özgürce ve dilediğince düşünebilir, hayal kurabilir, yazabilir, çizebilir.

Üretken fikirler nasıl ortaya çıkar? Çocukları nasıl teşvik etmeli? Anaokulu ve kreş bu konuda çocuğa ne katabilir? Evde nasıl davranılmalı?  Çocuk anaokuluna veya kreşe gidiyorsa, düzenlenen sanatsal, işitsel, görsel etkinlikler, tiyatro, sinema, sergi gezileri ufuk açıcı niteliktedir. Evde kullanılmayan malzemelerden serbest çalışmalar yaparak, boş zamanlarda kültürel etkinliklere katılarak, sosyal ortamlarda vakit geçirerek onların bu üretken, özgür fikirlerini serbest bırakıp zihinlerini açabiliriz.

     “Anaokulu çağından itibaren bilinçli bir şekilde, hayal dünyasına hitap ederek ve en yüksek seviyede katılımlarını sağlayarak her türlü aktivitede yer almaları, yetişkinler için onları biraz daha anlama, hayal dünyalarına yön vermektense kendi hayal dünyalarını oluşturmalarına katkıda bulunma çocuklarımız için en doğru hareket olacaktır.”

Bırakın düşünsün, bırakın üretmeye çalışsın, çizsin, karalasın. Size saçma gelebilecek şeyler onların hayal dünyasında çok anlamlı bir yere sahip olabilir. Onu engellemeyin…