anaokulu-kucukcemece-kres-tatli-cocuklar-logo

Bahçe ve parklar çocukların hayatında özellikle büyük şehirlerde vazgeçilmez oyun alanlarından biridir.

Anaokulu bahçeleri ise çocukların temiz hava alabilmeleri ve enerjilerini atabilmeleri, değişik bitki ve toprak deneylerini yapabilmeleri için olmazsa olmaz açık hava alanları olmuştur.

Çeşitli dış mekân oyuncaklarıyla tasarlanan bu bahçeler, renkli ve cıvıl cıvıl ortamıyla çocukların temel oyun alanlarından biri olmuştur. Anaokulu bahçelerinde alınması gereken bir takım güvenlik önlemleri de vardır. Bu tedbirlerin başında, düşme ve çarpmalara karşı alınabilecek önlemlerdir. Genellikle zemin, “tartar zemin” adı verilen yumuşak bir malzemeyle döşenir. Bu, düşmelerde oluşabilecek hasarları absorbe edici özelliğe sahip bir zemindir.

Bir diğer zemin türü de toprak veya kum zemindir. Beton veya taş zeminden daha yumuşak olan bu zemin türü de anaokulu bahçelerinde görülebilmektedir. Ayrıca bahçelerde, çocukların yalın ayak, toprakla temas edebilmeleri için bir alan olmalıdır. Vücuttaki statik elektriğin atılmasını sağlayan bu alan mutlaka her bahçede olmalıdır.

Müsait olan bahçelere değişik meyve ağaçları, çiçekler dikilebilir. Süs ve eğitim amaçlı hayvan heykelleri yerleştirilmesi faydalı olabilir. Bahçelerde, güvenlik açısından doğru bulunmayan yüzme havuzlarının olması çok dikkat ve ek güvenlik önlemlerinin alınmasını gerektirir. Kullanılmadığı zamanlarda üstünün havuz brandasıyla örtülmesi, boş olduğu zamanlarda çevresine, içine düşmeyi önleyici bariyerler yerleştirilmesi, havuz suyunun periyodik olarak dezenfektanının sağlanması bu tedbirlerdendir.

Bahçelerde, eğitim ve organik tarım amaçlı tarım alanları da oluştutulabilir. Buralarda, yetiştirilmesi ve toplanması kolay sebzelerden, salatalık, soğan, maydanoz, biber, domates, kabak gibi sebzeler yetiştirilerek hem tarımın nasıl yapıldığı çocuklara öğretilebilir hem de buradan toplanan organik mahsul ile sağlıklı ve lezzetli yemek öğünleri hazırlanabilir.

Anaokulu bahçelerindeki oyuncaklar genellikle plastik materyallerden üretilmiştir. Yine çarpmalara karşı alınan bu tedbirin yanında metal oyun aletlerinin yumuşak malzemeyle kaplanması da bir diğer tedbir olarak gösterilebilir. Bahçede, keskin kenarlı bahçe taşları ve oyun aletlerinin olması kaza anındaki yaralanma riskini artıran bir faktördür. Bahçede kümes hayvanlarının dışında kedi, köpek gibi hayvanlar da beslenebilir fakat bunların aşı ve bakımlarının takibinin iyi yapılması gerekmektedir.

Bahçenizi güzelleştirmek, çocuklar için bol oksijen ve oyun alanı sağlamak, onların enerjilerini atabilecekleri ve kas gelişimlerini sürdürebilecekleri doğal mekanlar tasarlamak okulun tercih edilebilme oranını bir hayli artırmaktadır.

Derleme